Budownictwo plusenergetyczne*

Budownictwo plusenergetyczne jest niczym innym jak odmianą zarówno budownictwa energooszczędnego jak i pasywnego. Wykorzystane technologie, normy i zasady wznoszenia budynków są takie same, jednak różnią się sposobem wykorzystania energii ze źródeł odnawialnych, które spełniają kluczową rolę w budownictwie energooszczędnym. Budownictwo energooszczędne i pasywne wykorzystuje alternatywne źródła energii w celu wsparcia standardowych systemów i instalacji zarówno grzewczej jak i elektrycznej w celu zmniejszenia kosztów eksploatacji budynku. Wybudowany budynek o dodatnim bilansie energetycznym wytwarza energię w większej ilości niż sam jej potrzebuje. Wyprodukowana energia w całości wystarcza na pokrycie własnego zapotrzebowania na energię cieplną i elektryczną, a nadwyżkę oddaje do sieci dzięki czemu daje możliwość uzyskania dodatkowego źródła dochodu finansowego.

Sun Ship.pngSolar Settlement.png

Freiburg - biurowce oraz osiedle mieszkaniowe wykorzystujące standard plusenergetyczny

Niezbędnym elementem podczas projektowania i budowania budynku plusenergetycznego jest wykonanie precyzyjnej analizy warunków klimatycznych w miejscu w którym ma powstać taki obiekt. Analiza ta jest kluczowym aspektem w chwili projektowania budynku i wskaże po przeanalizowaniu również aspektów ekonomicznych rodzaj zastosowanych rozwiązań w oparciu o odnawialne źródła energii. Niewątpliwie do takich technologii możemy zaliczyć:

• pompy ciepła;
  • gruntowy wymiennik ciepła (GWC);
  • fotowoltaika;
  • kolektory słoneczne;
  • małe turbiny wiatrowe;
  • rekuperatory

Budynek o dodatnim bilansie energetycznym to nie tylko korzyści finansowe wynikające ze sprzedaży energii ale również bezpieczeństwo energetyczne przed kryzysami na rynkach surowców energetycznych oraz przed wzrostem cen energii.

Heliotrope

Wybudowany w 1994 roku jako specjalny projekt i rezydencja Rolfa Discha, jest jedynym w swoim rodzaju projektem. Heliotrope znajdujacy się w miejscowości Freiburg w Niemczech był pierwszym budynkiem na świecie, który wytwarza więcej energii niż jej zużywa. Całkowicie oparty na odnawialnych źródłach energii. Specjalnie zaprojektowana kopuła śledzi ruch słońca co pozwala na wykorzystanie do maksimum naturalnego światła. Dodatkowo zamontowane moduły fotowoltaiczne, wymiennik ciepła i układ solarny gwarantują wspomaganie naturalnego ogrzewania oraz podgrzanie ciepłej wody. Wszystkie te technologie w połączeniu z doskonałą termoizolacją pozwalają na wyprodukowanie kilka razy więcej energii niż wymaga zapotrzebowanie budynku w zależności od pory roku.

Heliotrop.pngHeliotrop1.png

Heliotrope - Freiburg

*Warunkiem jest wejście w życie nowego pakietu ustaw energetycznych, które zakładają i dają możliwość sprzedaży nadmiaru wytworzonej energii.

Dofinansowania i dopłaty

Prezentujemy instrumenty finansowania i dopłat zarówno krajowych i zagranicznych.