Procedura wydawnicza

czyli jak wydać u nas książkę.

Fundacja na Rzecz Czystej Energii jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce wydawnictw naukowych, wyspecjalizowanych w publikacji dociekań badawczych, związanych z energetyką i ochroną środowiska. Promowanie wiedzy, dotyczące wspomnianej problematyki, to nasz cel statutowy. Misją naszego wydawnictwa jest udostępnianie publikacji wysokiej jakości treści dydaktycznych oraz naukowych, dlatego partycypujemy w kosztach wydania pracy, bądź w całości je przejmujemy. Zanim do tego dojdzie, warto zapoznać się z etapami procesu wydawniczego:

Etap 1

To kontakt z naszym wydawnictwem. Przeważnie jest to rozmowa telefoniczna, podczas której otrzymujemy niezbędne informacje na temat pracy.

Etap 2

1. Jeśli Etap 1 zakończył się przyjęciem propozycji, należy przesłać do Fundacji obszerny fragment pracy. Na jego podstawie, w okresie nie dłuższym niż 30 dni, udzielimy odpowiedzi na temat wstępnej oceny redakcji i możliwości wydania tekstu.
  2. Materiał przeznaczony do publikacji przyjmujemy wyłącznie drogą mailową. Oczekujemy w nim podstawowych danych dotyczących autorstwa, sugerowanego tytułu, przeznaczenia książki i kręgu potencjalnych odbiorców.
  3. Oryginalność nadesłanych treści weryfikowana jest programami antyplagiatowymi. Zalecamy również unikania sztucznie wykreowanej bibliografii.
  4. W przypadku akceptacji, tekst odsyłamy do recenzentów. Decyzja o przyjęciu dzieła do publikacji podejmowana jest na podstawie recenzji naukowych oraz ustosunkowania się do nich autora. (Dopuszcza się również warunkową publikację pracy, o czym jest mowa w Procesie recenzyjnym, pkt.8).

Fundacja na Rzecz Czystej Energii może odmówić dalszej współpracy z autorem, który ignoruje zalecenia recenzentów naukowych.

Etap 3

Po uzyskaniu pozytywnych opinii, zawieramy z autorem/autorką umowę wydawniczą o przeniesienie lub nabycie praw majątkowych do utworu, która pozwala rozpocząć pracę nad książką.

Etap 4

Tekst przekazujemy do korekty i redakcji językowej. Poprawiony tekst autor musi zatwierdzić lub odrzucić. Zmiany dokonane w tekście widoczne są w programie Word i tam, w trybie Recenzji należy je zaakceptować lub odrzucić.

Etap 5

Po otrzymaniu od autora akceptacji naniesionej korekty tekst przesyłamy do składu, a grafik przygotowuje projekt okładki.

Od autora oczekujemy stałej współpracy z korektorami językowymi, redaktorami prowadzącymi oraz grafikami. Po wydaniu i wprowadzeniu książek do sprzedaży, prosimy autorów o utrzymywanie kontaktu z Czytelnikami oraz o udział w organizowanych przez Fundację spotkaniach promujących publikację.

Decyzją Zarządu z 30 czerwca 2017 roku, Fundacja nie wydaje książek innych niż promujące wiedzę na temat energetyki i ochrony środowiska.

Nasze publikacje

Dzięki organizowanym przez naszą Fundację konferencjom naukowo - technicznym oraz wydawnictwu zapraszamy do zapoznania się z naszymi publikacjami tutaj

TOM I.png TOM II.png

Ok�adka.jpg