kwi

Energetyka Wiatrowa - wybrane aspekty

Z największą przyjemnością zapraszamy do lektury niniejszej pozycji, w której grupa badaczy uczestniczących w projekcie sieci naukowej „Energy Security Poland” podejmuje kwestie związane z energetyką wiatrową w wybranych jej aspektach. Jest to pierwsza nasza pozycja z kategorii technologia. Następna już wkrótce.

Forpocztą produkcji energii elektrycznej z odnawialnych źródeł, nie licząc hydroenergetyki, były obiekty wykorzystujące siłę wiatru. Pierwsze sprawne urządzenia o takim właśnie przeznaczeniu pojawiły się jeszcze w XIX wieku. Były głównie dziełami wynalazców i hobbystów. Nie były przeznaczone do publicznego użytku. Elektrownie takie powstały dopiero w latach trzydziestych XX wieku w Związku Radzieckim. Gospodarczo nie odgrywały jednak większego znaczenia. Produkcja na skalę przemysłową energii elektrycznej w takich obiektach ma znacznie krótszą historię. Sięga ona lat osiemdziesiątych XX wieku. Pojedyncze elektrownie wiatrowe wpisały się w krajobraz naszego kraju w połowie dekady minionego wieku. Na początku obecnego stulecia działało już kilka farm wiatrowych. W połowie 2015 roku ogólna ilość instalacji, wytwarzających na skalę przemysłową energię elektryczną, sięgała już tysiąca. Roczny wzrost produkcji kształtuje się na poziomie znacząco przekraczającym tempo rozwoju gospodarki, a biorąc pod uwagę pojawiające się nowe możliwości techniczne, rokowania dla tej gałęzi energetyki odnawialnej należałoby uznać za nader obiecujące.

Spis treści i wstęp pdf.png

Wiatrowa.png

ISBN: 978-83-64541-06-3

Wydawnictwo: Fundacja na rzecz Czystej Energii

Ilość stron: 247

Okładka: miękka

Rok wydania: 2016

Cena: 37 złotych brutto

Koszt wysyłki (Poczta Polska) 7,30 zł

Książki dostępne od kwietnia 2016 roku w następujących księgarniach:

1. Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki - http://www.ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl/

2. Motyleksiazkowe.pl Beata Motyl - http://www.motyleksiazkowe.pl/

Sugerowana cena w księgarniach 37 złotych brutto

Zamówienia indywidualne realizujemy powyżej 10 sztuk. Zamówienia poniżej 10 sztuk prosimy realizować w naszych partnerskich księgarniach.

Zamówienia indywidualne oraz hurtowe prosimy składać na adres e-mail: biuro@fundacjaenergia.pl