cze

Monografia już w sprzedaży

Przedstawiamy Państwu II tomową publikację po konferencji, która odbyła się w dniach 19-20 Listopada 2013 roku w Poznaniu. Dostępna również w wybranych księgarniach.

Wyniki badań naukowych, które przedostają się do dyskursu publicznego na temat bezpieczeństwa energetycznego, przedstawiane są selektywnie w zależności od koniunkturalnych potrzeb. Nierzadko prezentowane fragmentarycznie, bez kontekstu, w jakim usadowione były w oryginale, stały się bezwartościowym produktem politycznego marketingu. Dowodzą jedynie istnienia idee fixe, którą żyją nasze elity. Natręctwa, które podsuwa coraz bardziej irracjonalne pomysły na poprawę istniejącego stanu rzeczy. W rezultacie powstają projekty importu surowców z miejsc, w których ich nie ma, z państw, które wyczerpują swoje rezerwy naturalne czy regionów skrajnie niestabilnych politycznie.

Absurdalność całej sytuacji wzmacniają naciski i lobbing poszczególnych grup interesu, związanych z określoną firmą czy gałęzią energetyki - vide węgiel vs. paliwa rozszczepialne etc.

W całej tej atmosferze histerycznej wrzawy i zgiełku wokół kwestii bezpieczeństwa energetycznego i wynikających z niej chaotycznych działań oazą zdrowego rozsądku i perspektywicznego myślenia pozostaje środowisko naukowe. Wprawdzie i tu nie brak emocji, lecz toczone spory mają podłoże merytoryczne.

Z tym większą przyjemnością oddajemy do Państwa rąk niniejszą dwutomową monografię. Prezentowane w niej podejście może uchodzić za kwintesencję tego, co określane jest mianem wieloaspektowego podejścia do problemowego zagadnienia.

"Bezpieczeństwo energetyczne" omawiane jest bowiem w jego trzech kluczowych wymiarach:

- politycznym;

Rok wydania: 2014

Cena: 35 złotych brutto

Koszt wysyłki (Poczta Polska) 7,30 zł

Wysłanie 2 tomów monografii traktowana jest ze względów na gabaryt i wagę jako paczka pocztowa (Paczka 48 - Poczta Polska) - koszt wysłania 14 złotych.

Książki dostępne w następujących księgarniach:

1. Księgarnia Ekonomiczna Kazimierz Leki - http://www.ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl/

2. Motyleksiazkowe.pl Beata Motyl - http://www.motyleksiazkowe.pl/

Istnieje również możliwość zakupu bezpośrednio od wydawcy. W tym celu prosimy o kontakt e-mail: biuro@fundacjaenergia.pl

Wydawnictwo

Wykorzystując wsparcie finansowe Fundatorów oraz mecenat zewnętrzny możemy zaoferować autorom i wydawcom jedną z najkorzystniejszych na polskim rynku propozycji druku i dystrybucji książki. Szczegóły tutaj